Blog

Omarm je schaduw in plaats van negeren….

Door 1 september 2022september 5th, 2022No Comments

DE WITTE EN DE ZWARTE WOLF

“Er is een oud Cherokee-verhaal, dat van de witte en zwarte wolf, dat populair is geworden in de witte wereld, maar het wordt vaak maar half verteld.

Een grootvader praat met zijn kleinzoon over hoe eenieder van ons leeft als een witte wolf en een zwarte wolf. De witte wolf is alles dat goed is aan ons, en de zwarte wolf is het enige dat slecht is. De witte wolf gedijt op gerechtigheid en vrede en de zwarte wolf gedijt op woede, angst en haat.

Wat de witte wereld van dit verhaal heeft aangenomen, is dit:

Een oude Cherokee leert zijn kleinzoon over het leven. ‘Er is een ruzie aan de gang in me,’ zei hij tegen de jongen.

“Het is een verschrikkelijk gevecht tussen twee wolven. De ene is slecht – hij is woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuldgevoel, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.” Hij vervolgde: “De andere is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, mededogen en geloof. Hetzelfde gevecht speelt zich af in jou – en ook in ieder ander persoon.”

De kleinzoon dacht er even over na en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf zal winnen?”

In de witte wereld eindigt het verhaal als volgt:

De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Degene die je voedt.”

In de Cherokee-wereld eindigt het verhaal op deze manier:

De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Ze winnen allebei.”

en het verhaal gaat verder,

“Zie je, als ik er alleen voor kies om de witte wolf te voeden, zal de zwarte zich achter elke hoek om me heen verbergen, wachtend tot ik afgeleid of zwak word en spring om de aandacht te krijgen waar hij naar verlangt. Hij zal altijd boos zijn en altijd vechten tegen de witte wolf.

Maar als ik hem erken, is hij gelukkig en is de witte wolf gelukkig en winnen we allemaal. Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten – vasthoudendheid, moed, bevreesdheid, een sterke wil en een groot strategisch denken – die heb ik soms nodig en die mist de witte wolf. Maar de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat in het belang van iedereen is. Zie je zoon, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je slechts één wilt voeden, worden de anderen uitgehongerd en worden ze oncontroleerbaar. Als je beide wolven voedt en verzorgt, zullen ze je goed van dienst zijn en niets doen dat geen deel uitmaakt van iets groters, iets goeds, iets van het leven. Voed ze allebei en er zal geen interne strijd om je aandacht meer zijn. En wanneer er geen strijd binnenin is, kun je luisteren naar de stemmen van dieper weten, die je zullen leiden bij het kiezen van wat goed is in elke omstandigheid.

Vrede, mijn zoon, is de Cherokee-missie in het leven. Een man die innerlijke vrede heeft, heeft alles. Een man die uit elkaar wordt getrokken door de oorlog in hem heeft niets. Hoe je ervoor kiest om met de tegengestelde krachten in je om te gaan, zal je leven bepalen. Verhonger je de één of de ander òf verzorg je ze allebei.”