Hoe werkt een familie/systeem opstelling
De vraagsteller kiest enkele mensen, representanten, uit de aanwezige deelnemers om zijn familieleden te representeren. Deze mensen gaan dan in de energie staan van de persoon die ze niet kennen en waar ze weinig informatie van hebben. Ze geven gehoor aan hun innerlijke leiding.
De vragensteller plaats de representanten intuïtief in de ruimte. Dit alles wordt begeleid door de opsteller/begeleider. DE vraag wordt uitgesproken en de mensen gaan bewegen in de ruimte waardoor er voor de vraagsteller duidelijkheid komt. Er worden weinig woorden gebruikt.
Tijdens de opstelling kunnen er ook dingen terug gegeven worden aan de afzender. Dit zal met een ritueel gebeuren.
Wil je graag deelnemen als vragensteller of als representant, beide is mogelijk. Iedereen die deelneemt wordt onbewust aangeraakt.
‘Loving ourselves through the process of owning our story is the bravest thing we’ll ever do’ – Brene Brown
Systemisch werk-opstelling
Wat houdt systemisch werken nou precies in?
De grondleggers van Systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken.
Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Er zijn familie systemen, werksystemen, relatiesystemen, buurtsystemen, land en wereldsystemen en natuurlijk ook de sport-hobby systemen. Met Systemisch werk ga je er altijd vanuit dat iedereen erbij hoort en een plek heeft.
Systemisch werk is een methodiek die vooral werkt op het niveau van bewustwording. Het onbewuste wordt bewust.
Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:
- Ordening en plek
- Recht en plicht om erbij te horen
- Evenwicht in geven en nemen
Veel levensvragen kun je met systemisch werk onderzoeken. Tijdens de opstellingen komen antwoorden en inzichten in het bewustzijn. Hierdoor kun je gaan handelen aan de hand van je nieuwe inzichten.